Sider

lørdag den 5. marts 2016

Én kylling - mange muligheder


En enkelt råvarer har mange tilberednings muligheder og i dag var råvaren en hel kylling. Kyllingen har flere forskellige udskæringer, som kan anvendes til forskellige retter. Målet i dag var også at bruge så meget af kyllingen som muligt, og det blev til lidt af hvert.
Vores færdige retter blev kørt i kantinen og solgt som kantinemad, og derfor var det også vigtigt at udfylde en allergene-liste.
Hygiejnemæssigt er det vigtigt at få desinficeret redskaber og borde efter udskæring, så evt. salmonellabakterier er fjernet inden videre forarbejde af råvarer og færdig mad.  
Kylling som skal have en færdig temperatur på min. 75 grader inden servering.
Én kylling kan give følgende udskæringer og indmad:
- 2 brystfileter m. skind (inkl. to inderbrystfileter) 
- 2 overlår
- 2 underlår
- 2 hele vinger m. vingetip
- 1 hjerte og 1 kråse
- Rygbenet og brystben.

Vi anvendte den udskåret kylling således:

  • Brysterne blev skåret i tern og brugt i en gryderet á la Indianstyle med karry, ingefær, krydderier og serveret med fuldkornsris.
  • Over- og underlår blev anvendt til en gang kylling i fad med pærer, kartofler og jordskokker. Her er valget af grøntsager også årstidsbestemt. Man kunne også vælge at lave to forskellige retter af lårene, hvis man havde lyst.
  • Vingerne blev delt i to stykker. Vingetippen blev skåret af og kogt med i kyllingfonden. Resten af vingen blev marineret og stegt i ovnen som hotwings. 
  • Hjerte og kråser blev lavet til en bolognese med blandt andet bacon, gulerødder, selleri og champignon. Grøntsagerne blev skåret i små brunoise, dvs. at der er afskårne dele i overskud, dem putter man i fonden med, så de giver smag. Bolognesen blev serveret med pasta. 
  • Rygben, brystben, vingetip og afskårne grøntsager blev kogt til en kyllingefond. Således går ingenting til spilde af skroget, som jo giver masser af god smag. 
  • Skindet fra brysterne blev stegt helt sprødt i ovnen med en smule salt. De kan bruges til at pynterne retter af med, og tilføjer lidt crunch og salt til retten. Igen er ingenting gået til spilde, som kunne bruges.  
De færdige retter af én kylling

Ingen kommentarer:

Send en kommentar