Madspild
Madspild er en økonomisk tung tid i hele verden og i Danmark. Hvert år smider danskerne mad ud for mellem 8 og 16 mia. kroner, og beregninger viser, at en gennemsnitlig dansk familie smider mad ud for omkring 10.000 kr. årligt. Det svarer til ca. 20 % af det årlige madbudget i en dansk familie.
Det er ikke kun på hjemmefronten at maden ryger i skraldespanden, det sker undervejs i flere processer med fødevarerne:
- dyrkning, produktion, transport, håndtering, emballage, tilberedning, serveringsformer osv.
Ansvaret ligger altså ikke kun hos den almene forbruger, men ligger i alle overstående ting.
Mange fødevarer bliver sorteret fra under processen og lige før tilberedning, fordi mange ikke kan skelne mellem brugbar og ikke brugbar mad. Vi har en tendens til nogle gange at stille for høje krav til madens udseende frem for madens egentlig udnyttelse. Et eksempel kunne være en "overmoden" banan, hvor skrællen er helt brun og selve frugten har brune pletter - sådan en banan vil mange kassere eller skære meget væk pga de brune pletter - men bananen fejler ikke noget. Jo smagen og konsistensen har ændret sig, men den er ikke dårlig. Vi skal lære at udnytte vores fødevare, også når det er ved at være sidste udkast for dem. Det kræver en kreativitet og fleksibilitet i sin madlavning, men det kan lade sig gøre.
For at undgå madspild kan man evt. gøre følgende:
- Ligge madplaner
- Genbruge madrester
- Køb kun det du skal bruge
- Frys evt. ned
- Tilbered kun den mængde mad, som der er behov for.
- Hav bedre styr på holdbarheden på diverse råvarer i dit køleskab og køkkenskabe.
Ingen kommentarer:
Send en kommentar