Sider

Krydderier og krydderurter

Krydderier og krydderurter (28.01.16) 

Krydderier er de tørrede, mens krydderurter er de friske. De bruges til at forstærke eller fremhæve smagen i retter. Friske krydderurter er mildere end de tørrede krydderier, og derfor anvendes der en større mængde friske. 1 spsk. friske urter svarer til 1 tsk. tørrede.

Tørrede krydderier kommer fra: planter, træer, bark, knopper, frugtdele, blomsterdele, rødder, frø og stængler.
Hele krydderier tilsættes tidligt i en ret, mens de stødte (med undtagelser fx karry) tilsættes senere.
Opbevaring skal være mørk, tør og lufttæt - max 6 mdr., men man kan godt bruge dem efterfølgende, dog kan smag og kraft være forringet - derfor skal/kan man tilsætte lidt mere.
Derudover findes der også blandingskrydderier, som karry, garam masala, tandori, hvor kendetegnet for dem alle opvarmes med retten fra starten.

Friske krydderurter:


Fx persille, dild, basilikum, koriander o.l. – de fleste kan dyrkes i DK på friland (måske lige på nær oregano)
Krydderurter kan bruges friske eller tørret, men er bedst frisk.
De grove typer skal tilberede længe, fx timian og rosmarin, da de er lidt mere tørre i sig selv. Frem for de flygtige typer, som purløg, basilikum, persille, dild, skal tilsættes så sent som muligt. Ved hjemkomst kan man med fordel komme urterne i vand i en plastikbøtte.
-        Bouquet garni:
o   Krydderurtebuket / suppevisk (toppen af knoldselleri, porrens top – de grove ting fx)
o   Friske krydderurter bundet sammen med snor
o   Bruges i simrer/kogeretter
o   Oprindeligt: persille, timian, laurbær
§  Dog kan merian og rosmarin også fremgå.
o   Den kasseres altid efter tilberedning
-        Herbes de provence:
o   Stærk krydderurteblanding fra Sydfrankrig
o   Timian, merian, estragon, enebær, laurbær, rosmarin og fennikel.
o   Anvendes i salater, saucer, stuvning, kogning, braisering, kryddersmør.
o   Et blandingskrydderi, som passer godt til de retter, som stammer fra den egn (sydfransk). Men vi har taget den til os i DK til fx stegt kylling.



Hvilke retter – hvilke krydderier: 
-        Dild: dip, salat, fisk, sauce, graved laks, snaps, dildris.
-        Kanel: bagværk, udenlandske retter hvor man kommer kanel I kødretter fx.
-        Enebær: gryderetter, vildt
-        Chili: pizza, chokolade, gryderetter, wokretter (Brug det med omhu)
-        Spidskommen: gryderetter, falaffel, hummus
-        Timian: svinekød, kartofler, gryderetter, supper.
-        Kommen: ost, brød, knækbrød, snaps.
-        Ingefær: bagværk, wokretter, svinekød (marinade), te, shot.  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar